Nie mogę przekręcić kluczyka w stacyjce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Forte-NWE.pl
    Classic
    • 2016
    • 2

Pozdrowienia dla Rob79 spotkanego dzisiaj po południu na ul. Jasnogórskiej i r2r w II Alei. :wink:
    www.forte-nwe.pl Czysty silnik działa lepiej
  • BeeV
    Classic
    • 2013
    • 4

Witam!

Mam pewien problem ze stacyjką, wczoraj wieczorem podjechałem pod blok i tak jak zawsze pozamykałem samochód. Dziś rano gdy włożyłem kluczyk do stacyjki okazało się, że za nic nie mogę go przekręcić ...

Kierownica nie była zablokowana ale w końcu też zacząłem ruszać i się zablokowała. W żaden sposób nie mogę przekręcić kluczyka a na siłę nie chcę żeby czasem nie złamać.

Posiadam zapasowy kluczyk i za jakiś czas podjadę znowu sprawdzić czy ten zadziała ale jeśli nie to co mogę zrobić jeszcze?

Z góry dzięki za odp

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez BeeV
      co mogę zrobić jeszcze
      popsikać czymś penetrującym i sprawdzić czy brud/zanieczyszczenia nie zablokowały zamka stacyjki
      ew rozebrać kolumne kierownicy(jej plastiki) i obejrzeć stacyjkę- może padł elektromagnes

poza tym -poczytać forum- jest wiele tematów o problemach ze stacyjką

przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• krisoctav
        Rider
        • 2008
        • 417

prawdopodobnie padła stacyjka co się wiąże z jej wymianą lub naprawą ja bym osobiście jeśli masz zdolności to i tak musisz rozebrać osłonę tam gdzie stacyjka i popatrzeć czy coś nie blokuje na zew. jeśli nie to winna jest stacyjka ale wpierw sobie sprawdź sam jeśli potrafisz bo serwis ASO drogi I jeżeli już to wykręcić stacyjkę i zabrać do mistrzów od stacyjek jeśli poznań ta na głogowskiej przed górczynem jest taki zaklad

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1086
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Dobry pretekst aby zbudować i założyć sobie przycisk "start-stop". Odpadną wszystkie kłopoty związane ze stacyjką, i wygoda użytkowania samochodu nie porównywalna.

Komentarz

• BeeV
            Classic
            • 2013
            • 4

Ok dzięki bardzo za odpowiedź, kurcze troszę lipa jak mówicie, że najprawdopodobniej padła stacyjka, samochód potrzebuję praktycznie na już ... No ok czyli muszę się zabrać za robotę

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Marian 2, super pomysł :roll:
              tylko to nie jest O1 a jest to O2 z CANem i Gatewayem i pewnie będzie siała błedami aż miło :roll:
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Marian 2
                L&K
                • 2007
                • 1086
                • Octavia I combi (1U5)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Nie będzie żadnych błędów, bo ten układ przycisku "start-stop" tylko zastępuje styki w stacyjce, stykami przekażników, nic więcej. Trochę rozbudowany układ automatyki tylko wyręcza kierowcę w dbaniu o odpowiednie interwały czasowe. Tak naprawdę można zrobić taki układ dużo prościej, ale mniej wygodnie. Dwupozycyjny wyłącznik, "hebel" włącza/wyłacza zapłon, i przycisk do właczania rozrusznika. Ale wtedy trzeba dbać o to, aby przypadkiem nie włączyć rozrusznika w czasie pracy silnika.

Komentarz

Pracuję...